Nedjelja 21 Srp 2024
Ispis

Plivati laboratorijem i ostati živ

olg1Iz tiska je izašla nova knjiga Olge Štajdohar-Pađen: Plivati laboratorijem i ostati živ - Postati i ostati akreditirani laboratorij ili ipak bolje ne...

Opširnije...

Ispis

Učinkoviti menadžer i uspješan tim

knjigaUM 2016

Autor: Goran Tudor

Nakladnik: MEP

Desna strana - tjedni planer, lijeva strana - knjiga! Stranica 170; dvije boje; 53 tjedna članka + 53 poslovna pravila + 53 izabrana aforizma + 4 kolor-fotografije + mjesečeve mijene + svi značajni svjetski dani. Uz to idu: karikature Ivana Haramije Hansa (8x), poezija za dušu (12x), informacije (učenje engleskog jezika u Londonu) i dr.

Ispis

Korporativna informacijska sigurnost

knjiga2015 sigurnost

Autor: Zdravko Krakar


Nakladnik: FOI

Stručna knjiga iz područja sigurnosti autora Zdravka Krakara i suradnika: S. Tomić Rotim, M. Žgele, T. Kišasondija i K. Arbanasa, u izdanju Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina  i Zavoda za informatiku Hrvatske, 2014. Knjiga je strukturirana u jedanaest poglavlja na gotovo 500 stranica. Predstavlja vrlo uravnoteženi prikaz metoda korporativne informacijske sigurnosti i vlastite prakse 5 autora u različitim područjima ovog kompleksa. Ovo je knjiga koju svaki menadžer sigurnosti mora imati u vlastitoj biblioteci.

Ispis

The Seven Management and Planning Tools

7manag

Autor: ASQ Quality Press

Nakladnik: ASQ Quality Press

JUSE - Union of Japanese Scientists and Engineers su 1976 godine uvidjeli potrebu za alatima koji će promovirati inovacije, komunicirati informacijama i uspješno planirati velike projekte. Tim istražitelja je razvio sedam novih alata kvalitete, nazivanih sedam alata za upravljanje i planiranje. Nisu svi ti alati novi, ali njihova promocija i primjena je nova.

Ispis

Quality Assurance: How to Set Up and Manage a Quality Control System

qcontrol

Autor: Meir Liraz


Nakladnik: Liraz Publishing

Ova knjiga će vam pomoći u uspostavljanju efikasnog sustava kontrole kvalitete. Nastala je na iskustvima od preko 500 kompanija.  Služi kao vodič koji može pomoći svima u uspostavljanju sustava kontrole kvalitete, neovisno gdje rade, u industriji, vladinim organizacijama, proizvodnji ili uslužnim djelatnostima.

Ispis

Seven Basic Quality Tools

7quality

Autor: ASQ Quality Press

Nakladnik: ASQ Quality Press

Knjiga koju je izdao ASQ govori o sedam osnovnih alata kvalitete. Knjiga je dobro strukturirana i pisana na način da ju je lagano čitati. U knjizi se opisuju osnovni alati kvalitete na jednostavan i pristupačan način. Svaki od osnovnih sedam alata kvalitete su detaljno opisani. Knjiga će pomoći mnogima koji žele poboljšati upravljanje kvalitetom primjenom osnovnih alata kvalitete.

Ispis

U potrazi za izvrsnošću

knjiga potrazi

Autor: Tom Peters i Robert H. Waterman

Nakladnik: Profil International d.o.o.

Tom Peters i Robert H. Waterman napisali su knjigu "U potrazi za izvrsnošću - Lekcije iz najbolje vođenih kompanija Amerike" koja je obilježila poslovni svijet. Knjiga je do sada prodana u više od tri milijuna primjeraka. Autori u ležernom stilu pisanja sa puno primjera iz prakse pokušavaju prenijeti svoje znanje menadžerima. Knjiga je nastala kao rezultat razgovora s mnogo menadžera i posjeta mnogim uspješnim tvrtkama. Autori su tako prikupili iskustvo iz razgovora i posjeta te iz njih izvukli osam načela kojima se u upravljanju vode dugoročno profitabilne tvrtke sklone inovacijama.

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće