Četvrtak 01 Lip 2023
Ispis

Mjerna nesigurnost - fizikalne veličine

SIQ logo noviMjerna nesigurnost je parametar koji se odnosi na rezultat mjerenja i označava disperziju vrijednosti koje se razumno mogu pripisati mjerenoj veličini.

Opširnije...

Ispis

ISO 9001:2015 EDUKACIJA ZA INTERNOG AUDITORA

SGS logoU organizaciji certifikacijske kuće SGS Adriatica d.o.o., dana 24.-25.05.2023. održati će se ISO 9001:2015 - Edukacija za internog auditora.

Opširnije...

Ispis

ISO 14001:2015 EDUKACIJA ZA INTERNOG AUDITORA

SGS logoU organizaciji certifikacijske kuće SGS Adriatica d.o.o., dana 12.-13.06.2023. održati će se ISO 14001:2015 - Edukacija za internog auditora.

Opširnije...

Ispis

EDUKACIJA ZA INTERNOG AUDITORA HACCP

SGS logoU organizaciji certifikacijske kuće SGS Adriatica d.o.o., dana 12.-13.06. 2023. održati će se Edukacija za internog auditora HACCP.

Opširnije...

Ispis

E-obuka: Dobra proizvođačka praksa prema smjernicama Europske unije (EU GMP)

SIQ logo noviDobra proizvođačka praksa važan je čimbenik u osiguravanju visokokvalitetnog, učinkovitog i sigurnog lijeka. Načela dobre proizvođačke prakse moraju se poštovati u svim fazama proizvodnje lijeka, stoga je važno da proizvođači budu svjesni važnosti njihove primjene.

Opširnije...

Ispis

3. međunarodna konferencija o kvaliteti u poslovanju "Kvaliteta360" -2023

kv360 23Konferencija o kvaliteti u poslovanju "Kvaliteta360" održava se 15. lipnja 2023. u Hotelu Zonar, Zagreb (ex Panorama) te će se sastojati od 20 dinamičnih i zanimljivih predavanja renomiranih hrvatskih i inozemnih poduzetnika iz različitih sektora gospodarstva.

Opširnije...

Ispis

ISO 27001:2022 EDUKACIJA ZA INTERNOG AUDITORA

SGS logoU organizaciji certifikacijske kuće SGS Adriatica d.o.o., dana 05.-06.06.2023. održati će se ISO 27001:2022 - Edukacija za internog auditora.

Opširnije...

Ispis

E-radionica: Medicinski proizvodi - smjernice za izradu tehničke mape

SIQ logo noviUredba (EU) 2017/745 za medicinske proizvode (MDR) također zadire u područje dokazivanja sukladnosti proizvoda, a time i u izradu tehničke dokumentacije.

Opširnije...

Ispis

Seminar Zahtjevi norme ISO/IEC 17020 - lipanj 2023.

eg logo wEDUKACIJSKA GRUPA održava on-line seminar Zahtjevi norme HRN EN ISO/IEC 17020:2012 Zahtjevi za rad različitih vrsta tijela koja provode inspekciju koji će se održati od 01. - 02. lipnja 2023. godine.

Opširnije...

Ispis

IFS Food verzija 8 - Pregled promjena u odnosu na verziju 7

TUV logo noviTÜV NORD Adriatic organizira edukaciju IFS Food verzija 8 - Pregled promjena u odnosu na verziju 7. Edukacija će se održati 05. lipnja 2023. godine u Zagrebu.

Opširnije...

Ispis

Tečaj za interne revizore sustava upravljanja kvalitetom u laboratoriju ISO/IEC 17025:2017

SIQ logo noviUnutarnji audit sustava upravljanja kvalitetom u laboratoriju, koji provode kompetentni auditori, značajno doprinosi održavanju učinkovitog sustava rada laboratorija, a ujedno je i pokretač procesa stalnog poboljšanja kvalitete. njegovog djelovanja.

Opširnije...

Ispis

IRCA & CQI ISO 50001:2018 – Tečaj za vodeće auditore

TUV logo noviTÜV NORD Adriatic organizira edukaciju IRCA & CQI ISO 50001:2018 – Tečaj za vodeće auditore. (PR366: ISO 50001:2018 Lead Auditor Training Course – Energy Management Systems). Edukacija će se održati u periodu od 22. – 26. svibnja 2023. godine u Zagrebu.

Opširnije...

Ispis

E-radionica: Biokompatibilnost medicinskih proizvoda

SIQ logo noviBiokompatibilnost medicinskih proizvoda je važno svojstvo sigurnih i sukladnih medicinskih proizvoda, koraci za procjenu toga navedeni su u zahtjevima norme ISO 10993-1.

Opširnije...

Ispis

CROLAB seminar Izjave o sukladnosti i mjerna nesigurnost

crolab logoSvrha ovog seminara je pružiti potrebne informacije o promjenama u novom izdanju norme, o promjenama vezanim uz davanje izjava o sukladnosti i uzimanju u obzir mjerne nesigurnosti,

Opširnije...

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće