Nedjelja 21 Srp 2024
Ispis

Portal

 

SK

Dragi posjetitelji, dobro došli na portal SVIJET KVALITETE.

Svijet kvalitete je stručni specijalizirani portal koji obrađuje teme vezane uz kvalitetu i donosi najnovije vijesti i članke iz svijeta kvalitete. Nastao je zbog potrebe promicanja kvalitete i objedinjavanja tema vezanih uz kvalitetu na jednom mjestu. Obuhvaća teme koje se odnose na kvalitetu prvenstveno u Hrvatskoj, ali i u susjednoj Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Na portalu tekstove pišu urednici i autori koji su završili studije upravljanja kvalitetom i imaju dugogodišnje iskustvo u radu iz područja sustava upravljanja.

Uspostavili smo suradnju sa mnogim društvima kvalitete, institucijama koje rade u području kvalitete, fakultetima, certifikacijskim kućama i ostalim tijelima za ocjenjivanje sukladnosti, kao i internetskim portalima i časopisima koji djeluju u području kvalitete.

Portal Svijet kvalitete nakon godinu dana od kako je pušten u javnost je postigao mjesečnu posjećenost od 10.000 posjeta. Postali smo najčitaniji specijalizirani portal koji objavljuje teme iz područja kvalitete u Hrvatskoj i regiji.

Kratki pregled strukture portala
Na vrhu portala nalaze se izbornici s člancima o osnovnim temama iz svijeta kvalitete u kojima se mogu dobiti informacije o osnovnim pojmovima, temeljima kvalitete, povijesti kvalitete, normama, auditu, certificiranju, akreditiranju, kao i hrvatsko-engleski rječnik.

Naš portal možete pronaći i na društvenim mrežama Facebooku i LinkedInu preko poveznica koje se nalaze s desne strane.

NAJNOVIJE
U središnjem dijelu je rubrika Najnovije na portalu u kojoj se nalaze najnoviji tekstovi i članci.

AKTUALNO
Ispod rubrike Najnovije na portalu nalazi se rubrika Aktualno u kojoj se izmjenjuju aktualni članci.

ISTAKNUTO
U rubrici Istaknuto ističemo većinom članke naših oglašivača.

NE PROPUSTITE
U ovoj rubrici izmjenjuju se članci za koje smatramo da ih ne biste trebali propustiti pročitati.

SPECIJALI
Na dnu središnjeg dijela nalazi se rubrika Specijali u kojoj se izmjenjuju izdvojeni članci. Opisujemo nagrade kvalitete, direktive, pitamo stručnjake. Ovdje također objavljujemo intervjue s uglednim osobama koje rade u području kvalitete.

IZBORNIK
S lijeve strane je  Izbornik na kojem se nalazi poveznica na naslovnicu, informacije o portalu, vijesti, najave i kontakt.

INFRASTRUKTURA KVALITETE
U ovoj rubrici nalaze se članci vezani uz infrastrukturu kvalitete koja obuhvaća normizaciju, akreditaciju, mjeriteljstvo i nadzor nad tržištem. Također se nalaze članci o zakonodavstvu koje je vezano uz infrastrukturu kvalitete.

OCJENJIVANJE SUKLADNOSTI
Ovdje se nalaze članci vezani za ocjenjivanje sukladnosti koje provode tijela za ocjenjivanje sukladnosti, a to su certifikacijska tijela, laboratoriji i inspekcijska tijela. Ispitivanje sposobnosti obrađuje se pod temom laboratoriji.

KVALITETA U SEKTORIMA
U ovoj rubrici nalaze se članci vezani za pojedina tehnička područja primjene kvalitete. Tehnička područja su podijeljena na graditeljstvo, okoliš, prehranu, medicinu, naftu i industriju.

PREDSTAVLJAMO
U rubrici Predstavljamo izmjenjuju se članci u kojima predstavljamo institucije, udruženja i organizacije koje rade u području kvalitete.

NORME
U ovoj rubrici nalaze se norme za sustave upravljanja i norme za akreditaciju koje su obrađene ukratko i sadrže informativni osvrt o sadržaju zahtjeva svake norme. Također se nalaze norme/sustavi povezani s hranom koji su obrađeni ukratko i sadrže informativni osvrt o zahtjevima za svaku normu/sustav upravljanja.

MULTIMEDIJA
U ovoj rubrici nalaze se informativni i edukativni video filmovi i razne slike koje su povezane s područjem kvalitete.

MENADŽMENT
Ovdje se nalaze teme vezane za menadžment kvalitete odnosno upravljanje kvalitetom. Možete pronaći opisane studije na kojima se slušaju kolegiji iz područja kvalitete. U rubrici se nalaze prikazi knjiga i praktični savjeti.

FAQ
Ovdje ćete pronaći najčešće postavljana pitanja i odgovore na njih.

SEMINARI
Na desnoj strani portala nalazi se rubrika seminari u kojoj možete pronaći seminare koji će se održavati u tekućoj godini.

KONFERENCIJE
U ovoj rubrici pronaći ćete podatke o konferencijama vezanima uz kvalitetu. Tu se nalaze konferencije koje se održavaju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Europskoj uniji.

SUSTAVI UPRAVLJANJA
Ova rubrika namijenjena je za podatke vezane za sustave upravljanja. Možete pronaći popis certifikacijskih tvrtki koje certificiraju sustave upravljanja. Ovdje se nalazi i popis konzultantski tvrtki koje daju konzultacije za uvođenje sustava upravljanja. U ovoj rubrici su opisane auditorske gupe. Na kraju se nalazi pregled certifikata izdanih za sustave upravljanja.

NAJČITANIJE
Ovdje smo izdvojili najčitanije članke koje pratimo s Google Analytics.

ZNAKOVI KVALITETE
U ovoj rubrici opisujemo najznačajnije međunarodne oznake kvalitete koje možete pronaći na proizvodima. Nalaze se oznake kvalitete koje se dodjeljuju na temelju istraživanja tržišta i ocjenjivanja proizvoda, tu spadaju oznaka Superbrands, Qudal, Superior Taste Award, DLG, Best Buy Award i dr. U ovoj rubrici se nalaze također i hrvatske oznake kvalitete kao što su Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta.

LITERATURA
Ovdje se nalaze knjige, razni vodiči, časopisi, glasila i stručni radovi vezani za svijet kvalitete. Kontinuirano dopunjavamo popis knjiga sa opisima. Također dopunjavamo razne tipove korisnih vodiča koje možete direktno preuzeti. Nalaze se i stručni radovi koji se također kontinuirano nadopunjavaju.

LINKOVI
U ovoj rubrici donosimo internetske adrese najvažnijih internet stranica i portala vezanih za područje kvalitete.

Uredništvo
Glavni urednik
Darko Bošnjak, dipl. ing. univ. spec.
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zamjenik glavnog urednika
Zlatko Grgić, dipl. ing. univ. spec.
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Autorska prava
Portal Svijet kvalitete sastoji se od naših izvornih članaka, članaka partnera i oglašivača, članaka s drugih portala, besplatnih članaka iz više izvora, slika, video materijala te linkova na web stranice. Naš portal omogućuje korištenje sadržaja koji je podložan sljedećim uvjetima korištenja:

  • Izvorni članci koje objavljuju autori našeg portala i vlastiti sadržaji u vlasništvu su portala Svijet kvalitete. Dozvoljeno je preuzimanje naših izvornih članaka uz navođenje portala Svijet kvalitete.
  • U člancima koje preuzimamo iz drugih izvora navodimo njihovu web stranicu i izvor. Svako neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela, bez dozvole vlasnika, smatra se kršenjem autorskih prava.

Ukoliko smatrate da smo objavljivanjem nekog članka na portalu povrijedili autorska prava molimo da nam to javite na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Sporni članak će biti razmotren, a po mogućem ustanovljavanju bilo koje vrste kršenja autorskih prava članak će biti uklonjen s našeg portala.

BANNERI

Na portalu se nalaze Banneri na kojima se možete oglašavati, ukoliko ste zainteresirani za oglašavanje kontaktirajte nas na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Nadamo se da će vam portal biti zanimljiv, praktičan i najvažnije koristan za vaš rad u području kvalitete.

Srdačno vas pozdravljaju urednici i autori portala SVIJET KVALITETE.

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće