Srijeda 15 Srp 2020
Ispis

NSF

NSF International je nezavisna američka institucija za kontrolu kvalitete koja ima dugogodišnje iskustvo u certificiranju različitih proizvoda. To je institucija koja se brine za javno zdravlje i sigurnost. NSF International je osnovan 1944. godine. NSF International se zalaže za zaštitu i poboljšanje ljudskog zdravlja na globalnoj razini. To je neovisna, neprofitna organizacija koja razvija norme, vrši certificiranje proizvoda, provodi audite, vrši edukaciju i upravljanje rizicima za javno zdravlje i okoliš. Proizvođači, trgovci i potrošači podjednako sudjeluju u NSF International u razvoju javnih zdravstvenih normi i certificiranja kako bi se zaštitila svjetsku hrana, voda, zdravlje i proizvodi.

nsf-world
{youtube}E_FG8TGBs1Q&feature{/youtube}

NSF International želi postati vodeći svjetski pružatelj sigurnosti javnog zdravlja i sigurnosti na temelju upravljanja rizicima, a služi interesima svih zainteresiranih strana, odnosno javnih ustanova, poslovne zajednice i vladinih institucija.

NSF International pomaže u zaštiti i poboljšanju javnog zdravlja i okoliša nudeći usluge u nekoliko različitih područja, uključujući hranu, vodu, zdravstvene znanosti, proizvode široke potrošnje i održivosti.

nsf maingraphNSF Odjel za hranu pruža iskustvo u zaštiti hrane. Akreditirali su usluge u svim sektorima opskrbnog lanca, od poljoprivrede, proizvodnje, prerade, distribucije prehrambenih proizvoda. Usluge uključuju sigurnost hrane (GFSI) certifikat (SQF, BRC, GLOBALG.AP, FSSC, IFS), savjetovanja i tehničke usluge, HACCP validaciju i inspekcije. NSF je također vodeći certifikator opreme za hranu, neprehrambenih spojeva i flaširane vode za piće.

NSF Odjel za vodu certificira proizvode koji dolaze u dodir s pitkom vodom, kao što su vodovodne komponente, kemikalije i filteri, kao i oprema za bazene. NSF razvija američke nacionalne norme za sve materijale i proizvode koji tretiraju ili dolaze u dodir s pitkom vodom kako bi se zaštitilo javno zdravlje i okoliš i smanjile štetne posljedice za zdravlje. Danas, većina vodovodnih cijevi zahtijevaju certifikat NSF normi za cijevi i vodovodne komponenti u komercijalnim i stambenim zgradama.

NSF posjeduje laboratorije koji su akreditirani prema normi ISO/IEC 17025 koji ispituju veliku paletu proizvoda kao što su prehrambeni proizvodi, voda i proizvodi opće uporabe. NSF je akreditiran prema normi ISO/IEC 17020 za poslove inspekcije i prema ISO Guide 65 za poslove certifikacije proizvoda.

NSF InternationalNSF obavlja poslove certificiranja i izdaje međunarodno priznate certifikate i NSF oznake. NSF oznaka garantira kvalitetu proizvoda. Neki svjetski trgovački lanci traže od svojih dobavljača da certificiraju svoje proizvode koje žele prodavati u tim trgovačkim lancima sa NSF certifikatom jer na taj način dokazuju da njihovi proizvodi zadovoljavaju visoku kvalitetu. Više o NSF instituciji i uslugama kontrole kvalitete saznajte na njihovim web stranicama www.nsf.org.


Izvor:NSF

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće