Srijeda 15 Srp 2020
Ispis

GFSI

GFSI - Global Food Safety Initiative (Globalna inicijativa za sigurnost hrane) osnovana je 2000. godine od strane organizacije CIES – The Food Business Forum, koju čine najveći maloprodajni lanci u svijetu kao što su Carrefour, Tesco, ICA, Metro, Migros, Ahold, Wal-Mart i dr. GFSI - Global Food Safety Initiative je neprofitna organizacija koja želi promovirati poboljšavanje sustava sigurnosti hrane kako bi se osiguralo povjerenje potrošača u isporuku sigurne hrane.

GFSI3

Svake godine se u raznim dijelovima svijeta pojavljuju različite norme i normativni dokumenti koji uspostavljaju sustave za provedbu sigurnosti hrane.
Zbog tog razloga dolazi do porasta troškova i sve težeg snalaženja tržišnih sudionika koji više nisu mogli ocjenjivati stvarni stupanj kontrole koja je obavljena u prehrambenom lancu. Globalna inicijativa za sigurnost hrane želi osigurati povjerenje u sigurnost hrane kroz međunarodno priznate certifikacijske sheme koje će vrijediti u cijelome svijetu.

GFSI1Globalna inicijativa za sigurnost hrane ima tri glavna cilja:
1. osiguravanje zaštite potrošača,
2. smanjivanje troškova u lancu opskrbe hranom,
3. osiguravanje međunarodne razmjene znanja i informacija.

GFSI posjeduje Odbor sastavljen od članova predstavnika proizvođača hrane, distributera i predstavnika uslužnih djelatnosti u lancu sigurnosti hrane. Odbor se sastoji od 13 članova koji nadgledaju upravljanje GFSI - Global Food Safety Initiative.

GFSI - Global Food Safety Initiative želi pokriti sva područja u prehrambenom lancu od polja do stola. Izdaju dokumente i vodiče kojima žele pomoći svim zainteresiranim stranama u lancu sigurnosti hrane. Dokumente možete pronaći ovdje.

GFSI5Globalna inicijativa za sigurnost hrane izdaje svoja GFSI glasila tri puta godišnje. U glasilima donose vijesti i novosti iz područja sigurnosti hrane i obavještavaju o svojoj organizaciji.

Važno je napomenuti da GFSI - Global Food Safety Initiative ne poduzima aktivnosti akreditacije niti certifikacije. GFSI podržava priznate certifikacijske sheme IFS, BRC, SQF, HACCP, GLOBALG.A.P., FSSC 22000 i dr. Svaka od ovih shema podudara se sa zajedničkim kriterijima definiranima od strane stručnjaka za sigurnost hrane, s ciljem da se proizvodnja hrane učini što sigurnijom. Rezultat toga je smanjenje troškova u lancu opskrbe i smanjenje kontrola.

GFSI2

GFSI - Global Food Safety Initiative održava jednom godišnje konferenciju o sigurnosti hrane.

Pogledajte video prilog o GFSI.
{youtube}AU1dy96xrn4&feature{/youtube}

Više podataka o Globalnoj inicijativi za sigurnost hrane saznajte na web stranici www.mygfsi.com.


Izvor:GFSI

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće