Nedjelja 21 Srp 2024
Ispis

Kako ISO norme za sustave upravljanja mogu pridonijeti postizanju usklađenosti

urscompUsklađenost - Izazov modernog poslovanja. Zamislite se u ulozi proizvođača pred 30-40 ili više godina, da bi prodali Vaš proizvod, on je trebao biti zadovoljavajuće kvalitete, cijene i imati svog kupca-tržište.

Opširnije...

Ispis

Kako kvalitetnim praćenjem procesa poboljšati sustav?

kpiurs 1Sustav upravljanja kvalitetom kao zahtjev ima opis procesa tako da se definiraju ulazi u proces, izlazi, resursi, odgovorne osobe, ali i mjerljive karakteristike i KPI-Key performance indicators odnosno ključni pokazatelji procesa.

Opširnije...

Ispis

Alati i tehnike za svaki dan – Koristite li ih i zašto ne?

olcrolknjU vremenima kad smo preplavljeni informacijama koje nam pristižu sa svih strana i kad nam je praktički sve u djeliću sekunde dostupno na internetu opravdano je pitati se je li ovakva knjiga uopće potrebna.

Opširnije...

Ispis

Meko auditiranje – „ubojica“ dobrih sustava upravljanja

mekoau 1Meko auditiranje nije pojam koji možemo često čuti u svijetu normi i svijetu certifikacije, ali je itekako vrlo prisutan.

Opširnije...

Ispis

Važnost stalnog osposobljavanja auditora za sustave upravljanja

ursosobNorma HRN EN ISO/IEC 17021-1:2015 donosi zahtjeve za tijela koja provode audit i certifikaciju sustava upravljanja.

Opširnije...

Ispis

Svjetski guru kvalitete, dr. Noriaki Kano, prvi put u Hrvatskoj!

met kano 1Najveći japanski i svjetski stručnjak za zadovoljstvo kupca, autor poznatog Kano modela, u travnju dolazi u Zagreb. Noriaki Kano poznato je ime u svijetu upravljanje kvalitetom.

Opširnije...

Ispis

Laboratorijski sustav upravljanja informacijama

spmzg1U suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Laboratorijski sustav upravljanja informacijama" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 4/2019) čiji je autor Zlatko Grgić, dipl. ing. univ. spec.

Opširnije...

Ispis

Unaprjeđenje u novome izdanju ISO 9001: Malo poglavlje za velike promjene

novo izdanjeU suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Unaprjeđenje u novome izdanju ISO 9001: Malo poglavlje za velike promjene" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 2/2017) čiji je autor Igor Liščić, mr.sc.

Opširnije...

Ispis

Demingovih četrnaest točaka i zahtjevi sustava upravljanja kakvoćom prema normama ISO 9000 i ISO 9001

mkspmU suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Demingovih četrnaest točaka i zahtjevi sustava upravljanja kakvoćom prema normama ISO 9000 i ISO 9001" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 1/2019) čiji je autor Mirko Vuković, dipl. ing.

Opširnije...

Ispis

ISO 22301 – kako upravljati kontinuitetom poslovanja?

spm12U suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "ISO 22301 – kako upravljati kontinuitetom poslovanja?" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 1/2017) čiji je autor mr. sc. Igor Liščić.

Opširnije...

Ispis

Zašto umiru sustavi upravljanja?

zastosisU suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Zašto umiru sustavi upravljanja?" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 1/2019) čija je autorica dr. sc. Ivanka Lovrenčić Mikelić.

Opširnije...

Ispis

15. Dani Kvalitete - Željko Bunjevac povelja za životno djelo

bunja nagrada 1Dana 06.11.2017. Hrvatsko društvo za  kvalitetu obilježilo 15 Dan kvalitete, pod sloganom „Kvaliteta mijenja“, čime se je Društvo pridružilo obilježavanju Svjetskog mjeseca kvalitete, Svjetskog dana kvalitete, te  Europskog tjedna kvalitete.

Opširnije...

Ispis

Lean Six Sigma?

lssm1Uistinu, pojam je apstraktan, a samo ime ne daje nadu da ćemo logičnom dedukcijom otkriti njegovo značenje.

Opširnije...

Ispis

Planiranjem do kvalitete

HMD c 1U suradnji s HMD-om objavljujemo članak naziva "Planiranjem do kvalitete" iz časopisa Svijet po mjeri (broj 4/2016) čiji je autor dr. sc. Miljenko Košiček, dipl. ing. mat.

Opširnije...

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće