Nedjelja 21 Srp 2024
Ispis

- Repozitorij radova o kvaliteti -

booksU ovoj rubrici se nalaze stručni radovi sa seminara, konferencija, simpozija, znanstvenih skupova,  diplomskih i poslijediplomskih studija. Radovi su dostupni zahvaljujući samim autorima koji žele da njihovi radovi vezani uz tematiku kvalitete budu javno dostupni radi promicanja kvalitete. Ovdje se također nalaze javno objavljeni radovi koje smo sakupili iz više izvora. Predstavljamo radove samo novijeg datuma odnosno od 2011. godine na dalje.

Svoje radove možete poslati na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Stručni radovi koji budu zadovoljavali uvjete bit će objavljeni. Radovi su poredani abecednim redom. Nadamo se da će vam ova rubrika biti korisna i da ćete steći mnoga znanja čitanjem ovih radova.


Ispis

6 Sigma – birokratski koncept ili poslovna filozofija

6 sigma

Naslov: 6 Sigma – birokratski koncept ili poslovna filozofija
Autor: Romina Bandula
Objavljen: 12. Hrvatska konferencija o kvaliteti
Datum: svibanj 2012.

Opširnije...

Ispis

Akreditacija laboratorija i međulaboratorijske usporedbe

Akreditacija laboratorija

Naslov: Akreditacija laboratorija i međulaboratorijske usporedbe
Autor: Zlatko Grgić
Objavljen: CROLAB
Datum: svibanj 2012.

Opširnije...

Ispis

Akreditacija univerziteta u BiH i njihova integracija u evropski prostor visokog obrazovanja

Akreditacija univerziteta u BiH i njihova integracija u evropski prostor visokog obrazovanja

Naslov: Akreditacija univerziteta u BiH i njihova integracija u evropski prostor visokog obrazovanja
Autor: Hazim Bašić
Objavljen: 8. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem
Datum: lipanj 2013.

Opširnije...

Ispis

Alat za procjenu zadovoljstva kupca - Kano model

alat za procjenu

Naslov: Alat za procjenu zadovoljstva kupca - Kano model
Autor: Katarina Gaži Pavelić
Objavljen: 11. Hrvatska konferencija o kvaliteti
Datum: svibanj 2011.

Opširnije...

Ispis

Alati i metode za upravljanje kvalitetom

alati bakovic

Naslov: Alati i metode za upravljanje kvalitetom
Autor: Doc. dr. sc. Tomislav Baković
Objavljen: EFZG
Datum: 2012.

Opširnije...

Ispis

Alati unutarnjeg tržišta EU

HZN 2013 Alati unutarnjeg tržišta EU

Naslov: Alati unutarnjeg tržišta EU
Autor: Dinka Vorel
Objavljen: HZN radionica
Datum: studeni 2013.

Opširnije...

Ispis

Analiza rezultata sustava za otkrivanje nekvalitetnih proizvoda Europske unije

Analiza rezultata sustava za otkrivanje nekvalitetnih proizvoda Europske unije

Naslov: Analiza rezultata sustava za otkrivanje nekvalitetnih proizvoda Europske unije
Autor: Berislav Žmuk
Objavljen: 14. međunarodni simpozij o kvaliteti
Datum: ožujak 2013.

Opširnije...

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće