Srijeda 28 Lis 2020
Ispis

Tribina ISO Forum Croaticum: Nova organizacija norma za sustave upravljanja i prijevodi norma HRN EN ISO 9001 i HRN EN ISO 9000 iz 2015.

HGK ISOHrvatska gospodarska komora poziva vas 18. svibnja u 11 sati  na 136. Tribinu ISO forum croaticum: Nova organizacija norma za sustave upravljanja i novi prijevodi norma HRN EN ISO 9001:2015 i HRN EN ISO 9000:2015.

Cilj je predstaviti nove upute ISO-a za izradu i pisanje norma koje se bave sustavima upravljanja. ISO je uveo nova pravila za izradu i pisanje norma sustava upravljanja koja će omogućiti da sve norme budu uređene na isti način i ispunjavaju iste zahtjeve  koje koji se odnose na norme iz područja sustava upravljanja. Ta su pravila opisana na stranicama smjernica za normizacijski rad  ISO/IEC Directives, Part 1, Consolidated ISO Supplement. i vrijede za sve dokumente koji opisuju sustave upravljanja od 1. svibnja 2016. godine, a svi normativni dokumenti koji su do toga datuma započeti, a nisu objavljeni, bit će prerađeni i kasnije objavljeni u skladu tim smjernicama.

Hrvatski zavod za norme i njegov tehnički odbor HZN/TO 574, Sustavi upravljanja kvalitetom, rizicima, vrijednostima i inovacijama ponosno predstavljaju dva projekta prevođenja norma. Projekt prevođenja norme HRN EN ISO 9001:2015, Sustavi upravljanja kvalitetom – Zahtjevi, na hrvatski jezik je završen, a norma je objavljena 1. svibnja 2016. godine. Drugi projekt prevođenja norme HRN EN ISO 9000:2015, Sustavi upravljanja kvalitetom – Osnove i rječnik u fazi je stručnog pregleda unutar tehničkog odbora i njegove radne skupine, a norma će u obliku norme rječnika (dvojezično) biti objavljena tijekom jeseni 2016. godine.

Članovi tehničkog odbora i radne skupine predstavit će svoj rad i probleme s kojima su se susretali prilikom stručnog pregleda prijevoda. Na kraju će članovi odbora biti slobodni za kratka pitanja.

Mr. sc. Nenad Nikolić, dipl. ing. fizike – tajnik hrvatskoga tehničkog odbora HZN/TO 574, Sustavi upravljanja kvalitetom, rizicima, vrijednostima i inovacijama, voditelj Odsjeka za područje elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije.

Ana Devčić-Jeras, dipl. ing. – voditeljica Službe za integrirani sustav upravljanja, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, predsjednica tehničkog odbora HZN/TO 574, Sustavi upravljanja kvalitetom, rizicima, vrijednostima i inovacijama.

Olga Štajdohar Pađen, dipl. ing. – stručnjak za sustave upravljanja i poslove nadzora kvalitete kod izgradnje elektroenergetskih objekata, Institut za elektroprivredu i energetiku d.d., autorica knjiga, brojnih članaka, seminara i prezentacija o sustavima upravljanja kvalitetom.

Više podataka o najavljenoj tribini možete saznati na internetskoj stranici www.hgk.hr.


Izvor:HGK

 

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće