Utorak 11 Kol 2020
Ispis

Provjera informacijskih tehnologija (5/8) - Vjerujete li svim članovima vašeg IT-a?

siq11S punim razmahom elektroničkih komunikacija sigurnost informacijskih sustava postala je ključna za poslovanje organizacija.

Sigurno postavljanje i održavanje informacijske infrastrukture posebno je važno jer s kompleksnošću i raznolikošću informacijskih sustava raste i mogućnost sigurnosnih propusta, a teže ih je i otkriti. Sigurnost cijelog informacijskog sustava ovisi naime o najslabijoj kariki. I jedan sigurnosni propust može uništiti mnogobrojne uvedene sigurnosne mjere (npr. preuzete administrativne lozinke).

Opći pregled ranjivosti
Takvim pregledom dobit ćete osnovnu informaciju o izloženosti Vaše informacijske infrastrukture zlonamjernom kodu i najčešćim prijetnjama koje zbog poznatih ranjivosti ili grešaka u konfiguraciji mogu iskoristiti i neiskusni napadači. Pregled će se provesti automatiziranim alatima koji raznim tehnikama i posebno kreiranim zahtjevima sustavno provjeravaju dostupnost usluga i poznate ranjivosti. Takvi se pregledi najčešće provode u organizacijama koje su obvezne redovito provjeravati stanje informacijske sigurnosti zbog zahtjeva IT revizora.

siqletak

Vanjski sigurnosni pregled (penetracijsko ispitivanje)
Namijenjen je otkrivanju mogućih sigurnosnih prijetnji koje prijete informacijskoj infrastrukturi iz javno dostupne mreže. Pritom se primjenjuju metode i alati koji su prisutni kod stvarnih internetskih napada. Ciljani sustavi koji se provjeravaju su internetski poslužitelji i internetske poslovne aplikacije, poštanski poslužitelji i druge potporne usluge, upotrijebljeni sigurnosni sustavi i mehanizmi zaštite (požarni zidovi, IPS itd.) te ostale javno dostupne usluge organizacije.

Unutarnji sigurnosni pregled
Svrha je otkriti moguće sigurnosne prijetnje i ranjivosti informacijske infrastrukture kod namjernih ili nenamjernih štetnih aktivnosti zaposlenika odnosno kod napada iz unutarnje mreže. Obuhvaća pregled odgovarajućeg planiranja informacijskog sustava, pregled dostupnosti te postavljanje strojne i programske opreme, pregled VoIP/IP telefonije, pregled bežične mreže i mobilnih uređaja, pregled adekvatnosti sigurnosne politike i pravila održavanja sustava te sigurnosni pregled ključne programske opreme.

Provjera informacijskih tehnologija (1/8) - Sigurnosni pregled informacijskog sustava
Provjera informacijskih tehnologija (2/8) - Znaju li Vaši zaposlenici pravila informacijske sigurnosti?
Provjera informacijskih tehnologija (3/8) - Imaju li korisnici aplikacija stvarno pristup svojim podatcima?
Provjera informacijskih tehnologija (4/8) - Osiguravate sukladnost sa zakonodavstvom i dobrim praksama upravljanja informacijskim sustavom


Informacije
SIQ Croatia d.o.o.
Provjera informacijskih tehnologija
T: +385 1 65 51 305
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.siq.hr

siqcrta

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće