Petak 07 Kol 2020
Ispis

Objavljena je norma ISO 14001:2015 i norma ISO 9001:2015

dnvglglobe​Objavljene su nove norme ISO 14001 i ISO 9001. Norma ISO 14001:2015 objavljena je 15. rujna nakon

što je odobrena od strane velike većine država članica. Ova je norma najpoznatija i najviše korištena norma za upravljanje okolišem. Koristi ju nekoliko stotina tisuća tvrtki u svijetu. Norma ISO 9001:2015 za upravljanje kvalitetom objavljena je 23. rujna nakon jednoglasnog odobrenja svih 75 država članica.

ISO 14001:2015
Objavljivanje norme ISO 14001:2015 je konačan rezultat dugotrajnog procesa koji je započeo još 2011. godine.  Nova je norma završna točka u radu oko 120 stručnjaka, uglavnom predstavnika država članica i određenih grupa dionika iz više od 80 zemalja. DNV GL je od samog početka aktivno sudjelovao u procesu kroz ISO Radnu skupinu.

“Mi smo svakako zadovoljni svim promjenama i konačnim rezultatom, objavljenom normom,˝ izjavio je Tor Gunnar Tollefsen, Global Manager za usluge sustava upravljanja u DNV GL - Business Assurance. Također izjavljuje da je uvjeren da će korisnici norme pozitivno prihvatiti sve promjene, uključujući i principe temeljene na životnom ciklusu, fokusu na vodstvu, većoj strateškoj usmjerenosti te orjentiranosti na ciljeve i upravljanje rezultatima.

Spremni smo podržati Vas
Mi se već dulje vrijeme pripremamo za nove norme. U proteklim mjesecima uspješno smo:
Educirali naše zaposlenike
Razvili različite materijale, dokumente i smjernice za obuku i primjenu
Obavili pripremu za akreditacijske audite

S obzirom na pozitivne rezultate akreditacijskih audita za nove norme provedenih od strane naših glavnih akreditacijskih tijela: RvA (Nizozemska) i UKAS (UK), očekujemo da ćemo biti akreditirani kroz 1-2 mjeseca. Tek nakon toga ćemo biti u mogućnosti izdavati certifikate prema ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015. Kako bismo i svoje klijente na odgovarajući način pripremili za promjene, razvili smo i pružamo usluge tečajeva i GAP analize.

ISO 9001:2015
Nakon objave nove norme za upravljanje okolišem ISO 14001:2015, ovaj je tjedan također objavljena i norma ISO 9001:2015 čime je zaključen postupak izdavanja novih normi za ovu godinu.

Izmijenjene norme prate zajedničku strukturu i harmonizirane zahtjeve, pojmove i definicije, što ih čini jednostavnijima za korištenje i primjenu od strane organizacija koje nastavljaju svoje aktivnosti obavljati u skladu s ovim međunarodno najzastupljenijim normama sustava upravljanja.

Spremni smo podržati Vas
DNV GL se već dulje vrijeme priprema za nove norme.U proteklim mjesecima uspješno smo:
Educirali naše zaposlenike
Razvili različite materijale, dokumente i smjernice za obuku i primjenu
Obavili pripremu za akreditacijske audite kako bismo bili u mogućnosti pružiti Vam usluge akreditirane certifikacije prema Novim normama ISO 9001 i ISO 14001.

Kako bismo i svoje klijente na odgovarajući način pripremili za promjene, razvili smo i pružamo usluge tečajeva i GAP analize.

Više podataka možete saznati na internetskoj stranici www.dnvgl.hr/assurance.


Izvor:DNV GL

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće