Nedjelja 05 Tra 2020
Ispis

Održano predavanje J. A. DeFea u organizaciji Metroteke, AmChama i HGK

m1Joseph A. DeFeo, CEO Juran Globala, drugi je puta na poziv svoga hrvatskog partnera Metroteke d.o.o., te u suorganizaciji Američke gospodarske komore i Hrvatske gospodarske komore, održao predavanje na temu “Kako razviti strategiju izvrsnosti” u petak 13.10. u Svečanoj vijećnici Hrvatske gospodarske komore. Vodeći svjetski autoritet za implementaciju strategije  poslovanja, upravljanja promjenama i kvalitetu u svom je 90 minutnom predavanju i diskusiji s polaznicima definirao strateški plan kao vodič za rast tvrtke utemeljen na njenoj viziji.

Dakle, strateško planiranje je proces u organizaciji kojim se definira dugoročni smjer tvrtke i sredstva koja će osigurati da se odabrani smjer slijedi.  DeFeo je također naveo uobičajene razloge zašto strateški planovi ne uspijevaju: posjedovanje plana koji je samome sebi svrha, nerazumijevanje konteksta  ili nedostatak fokusa na rezultate, samo djelomično obvezivanje na izvršenje strateškog plana, neuključenost pravih ljudi, nemogućnost i nevoljkost provođenja promjena, krivi ljudi na vodećim pozicijama, ignoriranje tržišta i činjenica, nedostatak odgovornosti, nedostatak  realnih ciljeva ili nedostatak resursa. 

Ono što je važno je da strateški plan opisuje put kojim ćemo ispuniti misiju, dostići viziju a sve kroz strateške ciljeve, godišnje ciljeve te manje projekte. Sve akcije koje se poduzimaju trebaju biti u skladu sa misijom i vizijom a strateški plan to treba osigurati - usklađenost od vrha do dna.

Također je istaknuto da je važno odrediti ciljeve, rokove, odgovornosti i sredstva pomoću kojih će se strateški plan ispuniti.  DeFeo je posebno istaknuo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u formiranju dobrog strateškoga plana. Plan treba biti jednostavan te uključivati suradnju između zaposlenika kako bi bio dobar i razumljiv svima. Također plan treba biti realističan, uključivati važne ciljeve tj. rezultate koje želimo postići i koje lako možemo pratiti i mjeriti. Zaključio je kako svaka organizacija mora donijeti svoj plan te da ne postoji univerzalni plan koji se može slijediti a da je ključ uspjeha suradnja i komunikacija, praćenje izvršenja plana i fleksibilnost u provođenju strateškoga plana.

Za više informacija kontaktirajte gđu. Lidiju Sarta na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. koja je predstavnik Juran Globala za ovaj dio Europe te provodi treninge, edukacije i poslovna savjetovanja.

1

2

3


Izvor:METROTEKA

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

ISTAKNUTO

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

UDEM Adriatic

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

FACEBOOK

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće