Ponedjeljak 06 Tra 2020
Ispis

LSQI i GLI alati za medicinske laboratorije

medicalLSQI (Laboratory quality Stepwise Implementation) i GLI (Global Laboratory Initiative) alati su u obliku web stranice koji daju stupnjevite upute kako uspostaviti sustave upravljanja kvalitetom medicinskih laboratorija u skladu s HRN ISO 15189. Ovi alati prvenstveno služe medicinskim laboratorijima da postignu status akreditiranog tijela.

LSQI alat razvijen je pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Može se koristiti online, a može se i skinuti te koristiti van Interneta. Alat pomaže laboratorijima da stupnjevitim planom uspostave sustav upravljanja kvalitetom. Svaki stupanj tog plana naziva se aktivnošću koja se sastoji od:
-    jedne rečenice u kojoj se jasno navodi što se treba učiniti
-    opisa s objašnjenjima zašto se ta aktivnost treba provesti, što se u stvari treba učiniti i kako se ona treba provesti (kronološkim redom) te tko ju najbolje može provesti
-    poveznica na dodatne pomoćne materijale kao što su – što još pročitati, predlošci dokumenata i drugo.

Da bi se sustavu upravljanja kvalitetom uspostavio na logičan način, aktivnosti su podijeljene u četiri faze. Alat je složen tako da čak ako laboratorij ne uspostavi sve faze može poboljšati svoju kvalitetu već kad dovrši s prvom fazom aktivnosti i time već imati koristi od primjene ovog alata.

Faze su sljedeće:
1.    FAZA: Osigurati da se osnovni laboratorijski proces provodi ispravno i na siguran način
2.    FAZA: Osigurati i kontrolirati kvalitetu te uspostaviti sljedivost
3.    FAZA: Osigurati odgovarajuće upravljanje, vodstvo i organizaciju
4.    FAZA: Uspostaviti neprekidno poboljšavanje i pripremiti laboratorij za akreditaciju
Ove su faze detaljnije opisane ovdje.

 

phase1


LSQI alat nastao je na temelju GLI alata. GLI je međunarodna mreža na suradnji za ubrzanje i proširenje pristupa kvaliteti laboratorijskih usluga koje obuhvaćaju dijagnostičke izazove koji se tiču tuberkuloze (TB). GLI mreža jedna je od sedam glavnih radnih skupina organizacije STOP TB Partnership (TBP) sa tajništvom koje je smješteno u WHO-HQ u Ženevi. Funkcionalno, ova mreža djeluje neovisno, pružajući stručnu pomoć Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO),  Stop TB udruženju (TBP), razvojnim agencijama i državama.

GLI alat dostupan je ovdje. Budući da je LSQI nastao na temelju njega, sve prethodno rečeno o LSQI vrijedi i za GLI.

  

Izvor: WHO & GLI

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

ISTAKNUTO

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

UDEM Adriatic

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

FACEBOOK

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće