Subota 28 Ožu 2020
Ispis

Čemu služi norma HRN ISO 13528?

iso13528Norma HRN ISO 13528:2012 (ISO 13528:2005), Statističke metode pri ispitivanju sposobnosti putem međulaboratorijskih usporedbi, jedan je od glavnih alata pomoću kojih organizatori ispitivanja sposobnosti (Proficiency Testing Providers, PTP) statistički obrađuju podatke dobivene tijekom provedbe ispitivanja sposobnosti. Podsjetimo se da su ispitivanja sposobnosti vrednovanja izvedbe sudionika prema unaprijed utvrđenim kriterijima pomoću međulaboratorijskih usporedbi. Kriterije sudjelovanja određuje organizator ispitivanja sposobnosti budući da shema ispitivanja sposobnosti zahtjeva odgovarajući pristup.

Ono što svaka shema ispitivanja sposobnosti ima jest statistička obrada podataka, o čemu, zapravo, govori HRN ISO 13528.

Ispitivanja sposobnosti su glavni alat za dokaz sposobnosti rada nekog laboratorija, ali se, međutim, mogu upotrijebiti i za dokazivanje sposobnosti drugih tijela za ocjenjivanje sukladnosti. Općenito, organizator ispitivanja sposobnosti ustrojava se po zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17043. Norma HRN EN ISO/IEC 17043 u svom Dodatku B obrađuje statističke metode za ispitivanja sposobnosti i tu se oslanja prvenstveno na HRN ISO 13528 i IUPAC Tehnical Report ''The International Harmonized Protocol for the proficiency testing of analytical chemistry laboratories''. Rezultati ispitivanja sposobnosti mogu se pojavljivati u različitim oblicima koji obuhvaćaju širok raspon vrsta podataka i temeljne statističke razdiobe. Statističke metode koje se koriste za analizu rezultata moraju biti primjerene svakoj situaciji, stoga HRN ISO 13528 opisuje poželjne specifične metode za pojedine slučajeve.

Struktura norme HRN ISO 13528 takva je da obrađuje:
-    Statističke upute za dizajniranje i tumačenje ispitivanja sposobnosti
-    Određivanje dodijeljene vrijednosti i njene nesigurnosti
-    Određivanje standardnog odstupanja ocjenjivanja sposobnosti
-    Statistički izračun izvedbe i vrednovanje rezultata
-    Grafičke metode obrade rezultata kruga ispitivanja sposobnosti
-    Grafičke metode obrade rezultata više krugova iste sheme ispitivanja sposobnosti
Osim toga, HRN ISO 13528 daje postupke za provjeru homogenosti i stabilnosti (Dodatak B) i algoritme za robusnu analizu podataka (Dodatak C).

iso13528srednja
Jednom riječju, norma HRN ISO 13528 prijeko je potreban alat za bilo kojeg organizatora ispitivanja sposobnosti pri dizajniranju sheme ispitivanja sposobnosti te daje potrebna statistička rješenja za pojedine situacije.

Međutim, ta norma ne služi za akreditaciju nekog organizatora ispitivanja sposobnosti (za potrebe akreditacije koristi se HRN EN ISO/IEC 17043) niti kao dokaz njegove osposobljenosti za provedbu ispitivanja sposobnosti ili međulaboratorijske usporedbe. Ona daje statistička rješenja koja su potrebna za obradu i vrednovanje rezultata ispitivanja sposobnosti.  Događa se da se u natječajima za provedbu određenih ispitivanja zahtijeva od laboratorija da moraju pružiti dokaz o tome da su metode ispitivanja uspješno potvrđene ispitivanjima sposobnosti u skladu sa HRN ISO 13528. Međutim, bolje rečeno, shema ispitivanja sposobnosti  pomoću koje se vrednuju rezultati sudjelovanja nekog laboratorija trebala bi se oslanjati na statističke metode opisane u HRN ISO 13528.

Norma je prvi put objavljena 2005. godine. Nakon pojave norme HRN EN ISO/IEC 17043, predložila se revizija norme HRN ISO 13528 tako da se uskladi sa HRN EN ISO/IEC 17043, da se isprave uočene pogreške, dodaju metode za kvalitativne i redoslijedne podatke, uskladi s Međunarodnim mjeriteljskim rječnikom (VIM) i uputama za procjenu mjerne nesigurnosti (GUM) i drugo.

Drugo izdanje norme ISO 13528 je u nacrtu, a ciljani datum objavljivanja je 17. lipanj 2015. godine. U svakom slučaju, HRN ISO 13528 nužan je alat za obradu podataka međulaboratorijskih usporedbi i za uspostavljanje shema ispitivanja sposobnosti, a nužan je alat za rad bilo kojeg organizatora ispitivanja sposobnosti.


Izvor:SVIJET KVALITETE

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

ISTAKNUTO

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

UDEM Adriatic

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

FACEBOOK

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće