Petak 29 Svi 2020
Ispis

14. konferencija o mjeriteljstvu i akreditaciji - svibanj 2019.

HMDHrvatsko mjeriteljsko društvo i European Centre for Laboratory Excellence organiziraju 14. konferenciju o mjeriteljstvu i akreditaciji 28. svibnja 2019. godine.

Ovogodišnji je moto Svjetskoga dana akreditacije „Akreditacija – dodana vrijednost lancu opskrbe“, a Svjetskoga dana mjeriteljstva „Međunarodni sustav jedinica – fundamentalno bolji“. Cilj je konferencije pomoći korisnicima u snalaženju u labirintu normativnih dokumenata: zakona i drugih propisa u području mjeriteljstva, odnosu mjeriteljstva i akreditacije. Moto je ovogodišnje konferencije „Imamo puno podataka – trebamo korisnu informaciju“.

Nakon kratkih pozdrava i uvoda predstavnici MINGO-a, DZM-a, HGK-a, HAA-e i HZN-a upoznat će nas s pregledom ostvarenoga u 2018. i novostima u radu DZM-a u 2019., alatima unutarnjeg tržišta, ulogom mjeriteljstva u jačanju konkurentnosti gospodarstva, akreditacijom inspekcijskih tijela u području zakonskoga mjeriteljstva i novostima u HZN-u od prošle konferencije.

Sekcija Temeljno mjeriteljstvo u novom okruženju obradit će organizacijske promjene Hrvatskoga mjeriteljskog instituta i teme kao što su: redefinicija kilograma, EURAMET-ovi EMPIR projekti, uloga nacionalnih umjernih laboratorija (NUL) u sustavu temeljnoga mjeriteljstva i stalni razvoj međunarodnoga sustava jedinica.

Sekcija Zaštita potrošača s temama plan aktivnosti DZM-a u 2019. godini, ovjerna razdoblja, ovlašćivanje i izobrazba ovlaštenih mjeritelja, obveza DZM-a i zahtjevi norme HRN EN ISO/IEC 17020, digitalizacija u projektima DZM-a i predmeti od plemenitih kovina koji se stavljaju na tržište RH donijet će mnogo zanimljivih, a nadasve praktičnih informacija.

Nakon stanke za ručak slijede sekcije Tijela za ovjeravanje i DZM: Iskustva i problemi, u kojima će ovlaštena tijela govoriti o svojim iskustvima, a posebno o problemima u svakodnevnome radu. Nakon toga će predstavnici DZM-a govoriti o izvanrednim ispitivanjima vodomjera u vlastitome laboratoriju, iskustvima u primjeni pravilnika o postupku ispitivanja neautomatskih vaga radi ovjeravanja i općenito o iskustvima i analizi problema u zakonskome mjeriteljstvu.

Opširnije na www.hmd.hr.


Izvor:HMD

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
24 M
15
Adria Logo
Icr M

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće