Nedjelja 21 Srp 2024
Ispis

Nagrada EFQM Award

nagrada efqmEFQM nagradu za izvrsnost (EFQM Award) dodjeljuje Europska fondacija za upravljanje kvalitetom na temelju ocjenjivanja prijavljenih organizacija. Cilj rada Europske fondacije za upravljanje kvalitetom je pomaganje rukovodećem osoblju koje upravlja svojim organizacijama u postizanju poslovne izvrsnosti. Organizacije koje postižu izvrsnost u svom poslovanju daju dodatnu vrijednost svojim klijentima. EFQM model izvrsnosti (The EFQM Excellence Model) nije samo mjerilo za dobivanje nagrade, već vrlo korisno sredstvo za samoprocjenu organizacije.

EFQM model izvrsnosti može se primjeniti u svim organizacijama bez obzira na veličinu, područje djelovanja, broju zaposlenika. EFQM model izvrsnosti zasnovan je na 9 kriterija koji se dijele na "Enablers" (5 kriterija) i "Results" (4 kriterija).

EFQM - European Foundation for Quality Management svake godine dodijeljuje nagrade za izvrsnost.  EFQM Excellence model primjenjuje više od 30.000 organizacija u Europi. Od tih 30.000 organizacija njih 10 osvaja prestižnu EFQM nagradu. Prošle godine je 78 ocjenitelja ocjenjivalo prijavljene organizacije za dodjelu nagrade izvrsnosti EFQM Excellence Awards 2013.

EFQM model izvrsnosti predstavlja sustavni, integrirani i trajni pristup poboljšanju organizacije i postupno ostvarenje poslovne izvrsnosti. EFQM model služi za pripremu tvrtke za natjecanje za odgovarajuću razinu izvrsnosti, ili za neprekidno poboljšanje. Pomoću tog modela se objektivno utvrđuje položaj tvrtke na ljestvici izvrsnosti, ali također i otkrivaju područja u kojima je ona slaba. Otkrivene slabosti predstavljaju dragocjeni potencijal za poboljšanje i treba ga koristiti u godišnjim planovima i programima kvalitete.

EFQM 1

Postupak do dobijanja nagrade je sljedeći. Prvo sami napravite procjenu svoje organizacije, zatim ako smatrate da zadovoljavate kriterije prijavljujete se na natječaj Europskoj fondaciji za upravljanje kvalitetom. Ako imate sve preduvjete za prolazak prvog kruga u vašu organizaciju dolazi tim stručnjaka koji će provesti ocjenjivanje vaše organizacije i na temelju takvog neovisnog ocjenjivanja vaša organizacija može dobiti nagradu EFQM Award.

Vodič EFQM Excellence Model možete pronaći ovdje i kupiti ga po cijeni od 30.00 EUR.

EFQM - European Foundation for Quality Management nekad poznat kao Europska zaklada za upravljanje kvalitetom postoji više od 20 godina. Cilj osnivanja Europske fondacije za upravljanje kvalitetom je razvijanje alata upravljanja kvalitetom koji će povećati konkurentnost europskih organizacija na zahtjevnom međunarodnom tržištu. Europska fondacija za upravljanje kvalitetom je osnovana 1988. godine, osnovalo ju je četrnaest vodećih europskih tvrtki. Njezina je misija promicanje kvalitete i održive izvrsnosti u europskim tvrtkama kako bi se one mogle uspješnije natjecati s konkurencijom na globalnom svjetskom tržištu.

Avenue des Olympiades 2
B - 1140 Brussels, Belgium
Tel : +322 775 3511
Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

EFQM 2

Više podataka o EFQM nagradi za izvrsnost (EFQM Award) možete pronaći na web stranici www.efqm.org.


Izvor:EFQM

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće