Nedjelja 21 Srp 2024
Ispis

Kako procijeniti učinke održivih mjera?

siqoko1Mnoge tvrtke u fazi aktivne transformacije održivosti muče se s pitanjem kako mjeriti učinke i ciljeve održivosti. Izvještavanje o okolišu, društvu i upravljanju vruća je tema kako u tvrtkama tako i u Vijeću Europske unije. Posljednjih godina sve se više govori o takozvanoj ESG (environmental, social, governance) regulativi, što je skupni naziv za skup normi koje se koriste za procjenu organizacija s obzirom na njihov odnos prema okolišu, društvu i upravljanju organizacijom.

Organizacija s upotrebom ekoloških normi  daje uvid u to kako štiti okoliš.
2015. godine Ujedinjeni narodi (UN) usvojili su 17 ciljeva održivog razvoja  (Sustainable Development Goals – SDG). To se može shvatiti kao globalna smjernica vrijednosti i put koji bi nas trebao voditi u rješavanju globalne i ekološke krize.

Tri ključna koraka na putu do održive transformacije
Hodanje putem održivosti zahtijeva ustrajne korake. Postavljanje smjernica i ključnih ciljeva za pojedinu tvrtku samo je prvi korak. Provedba mjera unutar organizacije za postizanje odabranih ciljeva je sljedeća. Ali kada dođemo do točke mjerenja i evaluacije pojedinačnih učinaka mjera, nailazimo na izazove. Mnoštvo metodologija i normi  trenutno uzrokuje nedosljednost u području evaluacije i izvješćivanja o održivosti. Teško je odgovoriti na pitanja što mjeriti, kako ocjenjivati i kako to uključit i izvještavati o obvezama organizacije.

Važan korak u tom smjeru omogućit će novi CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) koji će investitorima i drugim zainteresiranim skupinama omogućiti pristup konkretnim i korisnim informacijama. To će olakšati procjenu rizika ulaganja koji uglavnom proizlaze iz klimatskih promjena i drugih pitanja održivosti.

Za velike tvrtke u EU predviđa se obvezno nefinancijsko izvješćivanje prema novim smjernicama već od ove godine, a do kraja 2026. godine u ovu vrstu izvještavanja trebale bi biti uključene i srednje tvrtke. Odabir pravog načina mjerenja i izvješćivanja već danas igra ključnu ulogu u ispunjavanju zahtjeva budućnosti.

Nove norme izvješćivanja o održivosti
Jedna od najrasprostranjenijih normizacijskih okvira u području izvješćivanja o održivosti na međunarodnoj razini su GRI smjernice - Global Reporting Initiative. Korištenjem GRI standarda pojedine tvrtke i organizacije moći će steći jasan uvid u to na koji način doprinose ili nastoje pridonijeti održivom razvoju. GRI standardi omogućuju organizaciji razumijevanje i izvješćivanje o najvažnijim ekonomskim, ekološkim i ljudskim utjecajima na usporediv i vjerodostojan način. GRI koristi modularni pristup normizaciji koji pojednostavljuje izbor. Cjelokupna zbirka može se podijeliti u tri dijela:
1. Univerzalne norme koji pokrivaju opće smjernice za izvješćivanje.
2. Drugi dio pokriva specifične industrije, primjerice proizvodnju naftnih derivata i plina.
3. U trećoj skupini nalazimo nekoliko normi prema pojedinim temama, na primjer zahtjeve u pogledu emisija ili zapošljavanja.

siqoko2

Upotrebom GRI standarda tvrtke povećavaju transparentnost svog doprinosa održivom razvoju. Spomenuta CSRD direktiva će neke elemente crpiti iz različitih normi – uključujući GRI.
Transparentna i jedinstvena preglednost  rezultata tvrtki koje doprinose ka trajnom napretku je  važan je aspekt za brojne zainteresirane strane, uključujući investitore, tržišta kapitala i civilno društvo.

Međunarodne smjernice GRI G4, koje su besplatno dostupne u obliku norme, najrašireniji su svjetski model izvještavanja o održivosti. Global Reporting Initiative (GRI) međunarodna je, umrežena, neprofitna organizacija koja promiče njihov razvoj.

U SIQ-u provjeravamo GRI izvješća i članovi smo međunarodne GRI zajednice. Kao član povezujemo se i sudjelujemo u profesionalnoj globalnoj mreži i tako razmjenjujemo znanja i iskustva o inovacijama i trendovima izvješćivanja  o održivosti.

Kontakt:
SIQ Ljubljana
Petra Domijan, mag.ing.
Stručni suradnik za sustave upravljanja
Mob.: +385 98 360 891
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.siq.si/hr

Izvor:SIQ

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće