Srijeda 21 Ožu 2018
Ispis

Norme, poslovni alat za male i srednje poduzetnike

hzn1Milijuni poduzeća, od kojih su velika većina mali i srednji poduzetnici (MSP), svakodnevno se služe normama i primjenjuju ih. Od najveće je važnosti da oni, kao glavni korisnici normi, aktivnije sudjeluju u izradi normi kako bi osigurali da su norme prikladne za namjenu, bitne i ispunjavaju njihove potrebe. Za uspjeh njihovog poslovanja nužno je da znaju kojom se normom koristiti i kako je primijeniti na ispravan način. Norme mogu poboljšati učinkovitost MSP-a i pomoći im da pridobiju nove poslove i povjerenje kupaca u njihove proizvode i usluge. Važno je i da MSP znaju kako se norme izrađuju i kako oni mogu pridonijeti tom procesu.

O MSP-ima koji sudjeluju u normizaciji stvara se pozitivna slika i povećava se njihov ugled. Osim izravnih koristi primjene normi postoje i neizravne, koje su jednako važne za dugoročni uspjeh poslovanja: norme su način da MSP pokaže svijetu da je opredijeljen za izvrsnost, ne samo u pogledu kvalitete svojih proizvoda odnosno usluga nego i u smislu zdravlja i sigurnosti, procesa upravljanja, zaštite okoliša itd.

Uključujući se u normizaciju, MSP mogu oblikovati sadržaj novih normi koje će utjecati na njihovo poslovanje. Tako mogu postići da se sve što smatraju važnim ili problematičnim uzme u obzir pri sastavljanju norme i spriječiti (ili svesti na najmanju mjeru) trošak ili negativan utjecaj na njihovo poslovanje.

MSP mogu izravno sudjelovati u normizaciji putem nacionalnog normizacijskog tijela ili nacionalnog elektrotehničkog odbora. Oni će im dati najnovije informacije o normama koje se izrađuju u njihovom području interesa i uputiti ih kako mogu sudjelovati.

Moguće je i neizravno sudjelovanje putem strukovnih ili granskih udruženja na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini.  Small Business Standards (SBS) europsko je neprofitno udruženje osnovano uz potporu Europske komisije koje predstavlja europske MSP u procesu izrade normi. Pored toga, cilj mu je podići svijet MSP-a o prednostima normi i potaknuti ih da se uključe u proces normizacije.

CEN, CENELEC i SBS snimili su video namijenjen MSP-ima o važnostima normi kao poslovnog alata za MSP. Video ih poziva da sudjeluju u normizaciji i pridonose sastavljanju normi, čime će osigurati da se u njima uzmu u obzir njihove potrebe.

www.hzn.hr


Izvor:HZN

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
20
24 M
15

ISTAKNUTO

DNV GL

IZBORNIK

TUV

INFRASTRUKTURA KVALITETE

URS

OCJENJIVANJE SUKLADNOSTI

SUPERA KVALITETA

OSKAR

KVALITETA U SEKTORIMA

PREDSTAVLJAMO

NORME

CQ

EFZG

MULTIMEDIJA

MENADŽMENT

Google Oglasi

FAQ

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

UDEM Adriatic

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

FACEBOOK

LINKOVI

Newsletter KVALITETA

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće