Nedjelja 21 Srp 2024
Ispis

Osnovan „Centar kompetencija upravljanja rizicima“

centar 1U srijedu, 26. listopada održana je konferencija za medije povodom osnivanja  “Centra kompetencija upravljanja rizicima” na kojoj su predstavnici osnivača: Fine gotovinskih servisa d.o.o, Trilixa d.o.o. i SGS Adriatica d.o.o. predstavili svrhu i ciljeve, kao i motive osnivanja Centra. Gospodin Mladen Amidžić, predsjednik Uprave konzultantske kuće Trilix istaknuo je da je „Centar kompetencija upravljanja rizicima“ osnovan kao centar ekspertize za edukaciju, projekte i programe podrške u implementaciji, održavanju i unaprjeđenju sustava upravljanja rizicima u organizacijama različitih veličina i tipova, a od strane njegovih osnivača Fine GS d.o.o, Trilixa d.o.o. i SGS Adriatica d.o.o. zamišljen je kao točka okupljanja u kojoj će svim zainteresiranim stranama biti pružena mogućnost stjecanja i prijenosa znanja, podizanja kompetencija i svijesti o potrebi upravljanja rizicima, procjene stanja i podrška pri implementaciji i potvrdi sukladnosti sustava upravljanja rizicima.

„Centar kompetencija upravljanja rizicima djelovat će kao spremište znanja i bazen resursa za upravljanje rizicima, a znanje, vještine i iskustvo su temelji osposobljenosti Centra kompetencija upravljanje rizicima.“

Gospođa Renata Biondić, voditeljica projekta i risk manager u Fina GS  je istaknula kako osnivači centra: Fina GS d.o.o., Trilix d.o.o. i SGS Adriatica d.o.o.  u različitim segmentima djelovanja unutar vlastitih  organizacija, ali i pružajući usluge na tržištu već niz godina razvijaju metodologije i prakse upravljanja rizicima, a neposredni povod za pokretanje Centra  kompetencija upravljanja rizicima bila je uspješna suradnja ostvarena na projektu implementacije i potvrde sukladnosti sustava upravljanja rizicima Fine GS  s normom ISO 31000:2009, čime je Fina GS postala prva kompanija u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, koja je implementirala sustav upravljanja rizicima sukladan međunarodnoj normi ISO 31000:2009 te potvrdila njegovu sukladnost s navedenom normom.
„Kroz proces edukacije i implementacije norme ISO 31000:2009 su  Fina GS, konzultantska kuća Trilix te SGS Adriatica koja je pružala usluge potvrde sukladnosti sustava, stvorili znanja, dokumentaciju i metodologiju implementacije sustava upravljanja rizicima sukladnu zahtjevima norme ISO 31000:2009 te su procijenile da je važno i potrebno stvoriti mjesto koje će okupljati sve zainteresirane strane koje žele osigurati dodatnu vrijednost svojim procesima, proizvodima ili uslugama i sadašnjim i budućim klijentima, vlasnicima, regulatorima i svim poslovnim partnerima pružiti  dodatna jamstva da su rizici upravljani, a sigurnost i zahtjevi klijenata na prvom mjestu
Sustav upravljanja rizicima je alat koji organizacijama daje mogućnost predviđanja izmijenjenih okolnosti, uočavanja neizvjesnosti i prilika te pravovremene i primjerene reakcije.
Upravljanje rizicima je dio odgovornosti za upravljanje i sastavni dio svih organizacijskih procesa: upravljačkih, poslovnih i potpornih, uključujući i strateško planiranje, upravljanje projektima i procese upravljanja promjenama. Primjenjiv je na svim razinama upravljanja, rukovođenja, strategije, operacija, procesa, funkcija, odluka, projekata, usluga i imovine organizacije.“

SGS Adriatica je prema riječima direktora, gospodina Marinka Ukropine, kao dio globalnog SGS sustava spremna  provoditi postupak potvrde sukladnosti sustava upravljanja rizicima s međunarodnom normom ISO 31000:2009. Izrazio je nadu da će novoosnovani „Centar kompetencija upravljanja rizicima“  doprinijeti   svijesti o potrebi upravljanja rizicima, postati mjesto okupljanja i centar podrške u upravljanju rizicima u Hrvatskoj, ali i široj regiji.

centar 2

Kontakt:
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Internet adresa: www.risk-competence.eu


Izvor:Fina GS,Trilix i SGS

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće