Utorak 26 Ožu 2019
Ispis

ENERGETSKA UČINKOVITOST- smanjenje troškova u fokusu

dnvgl1Međunarodno certifikacijsko tijelo DNV GL provelo je ispitivanje u području upravljanja energijom "ENERGETSKAUČINKOVITOST- smanjenje troškova u fokusu". Međunarodno ispitivanje provedeno među 1,557 ispitanika pokazuje da većina tvrtki vidi koristi od mjera u području energetske učinkovitosti. Većina smatra da nedostaje jasna strategija, konkretni ciljevi i sustavni pristup energetskoj učinkovitosti u organizacijama.    

Vođene kontrolom troškova, tvrtke su usmjerene energetskoj učinkovitosti, no većina njih  na dosta površan način, ne koristeći sav svoj potencijal.  Ovi se zaključci odnose na međunarodno ispitivanje koje je proveo DNV GL - Business Assurance, jedno od vodećih svjetskih certifikacijskih tijela, zajedno s GFK Eurisko, na 1,557 profesionalaca iz različitih poslovnih sektora u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Aziji.

Upravljanje energetskom učinkovitošću
Energetska učinkovitost iznimno je važna: ne samo na osobnom (77%) i društvenom (81%) nivou, već i iz perspektive gospodarstva (69%). 57% ispitanih tvrtki ima strategiju  energetske učinkovitosti i 55% njih postavljaju mjerljive ciljeve, od čega veći postotak njih koji pripadaju energetski intenzivnim sektorima.  
No, možemo reći da je energetska učinkovitost još uvijek ponajviše generička ambicija, s ciljevima koji se uglavnom donose na razini tvtke (37%). Vrlo mali broj ciljeva postavlja se direktno na  aktivnosti, čak i među energetski intenzivnim djelatnostima.

Troškovi potiču održivost
67% tvrtki investiralo je u različite inicijative u području energetske učinkovitosti tokom protekle tri godine. Troškovi su ti koji potiču održivost:  46% izjavljuje da su investirali u mjere energetske učinkovitosti kako bi povećali učinkovitost ili smanjili utrošak i troškove energije.  Tvrtke poduzimaju konkretne korake s ciljem optimizacije upravljanja energijom, no bez dugoročne vizije. Svega 26% njih ima plan za upravljanje energijom.  Sofisticiranije inicijative kao što su edukacija djelatnika (21%), imenovanja energetskih managera (20%) ili provođenje audita i procjena (20%), manje su zastupljene.
Nedostaje jasna strategija i sustavan pristup: manje od polovice tvrtki  koje poduzimaju aktivnosti u području učinkovitosti  u stanju su kvantificirati ostvarene uštede energije.

Ključne prepreke i koristi
Svjesnost uprava nije problem; on je istaknut u samo 18% tvrtki. Ekonomska ograničenja glavne su prepreke za tvrtke. Najvažniji u toj kategoriji su: drugi prioriteti (36%), skupa implementacija (33%), mali povrat ulaganja (25%) i fokus na kratkoročnim rezultatima (24%).
Sustavan pristup pomogao bi tvrtkama pri donošenju odgovarajućih odluka i ostvarenju  odgovarajućeg povrata na investicije. Međutim, već sada je zaključeno da koristi premašuju troškove (59%), osobito u smislu ušteda (54%).

dnvgl2

Pogled u budućnost
Gledajući unaprijed, od tvrtki se očekuje povećanje usmjerenosti prema energetskoj učinkovitosti na način da se zauzme zreliji pristup. Aktivnosti povezane s troškovima i smanjenjem potrošnje i dalje će ostati najzastupljenije, no očekuje se i značajno povećanje strateških aktivnosti kao što je edukacija djelatnika (+13% u odnosu na sadašnje stanje), identifikacija potencijala za ostvarenje ušteda energije (+8%) te priprema planova za upravljanje energijom (+7%).
Luca Crisciotti, CEO DNV GL - Business Assurance-a izjavljuje: “Većina tvrtki nažalost ne zauzima cjelovit pristup. Vidimo da se energetska učinkovitost ne primjenjuje na svim nivoima organizacija. Tvrtke se najviše usmjeravaju na smanjenje troškova i potrošnje – što je naravno dobro- no nedostaje zaokružen pristup koji bi omogućio potpuno iskorištenje potencijala upravljanja energijom.  
Uspostava sustava upravljanja energijom pomogla bi pri definiranju strategije i akcija koje će dovesti do ostvarenja.  Pristup energetskoj učinkovitosti samo s operativnog nivoa nije dovoljan.”

O DNV GL-u
dnvglDNV GL je jedno od vodećih svjetskih certifikacijskih tijela. Mi pružamo podršku tvrtkama  u potvrđivanju njihove organizacije, proizvoda, osoblja, opreme i lanaca opskrbe putem usluge certifikacije, verifikacije, edukacija i procjena.  U suradnji s našim klijentima mi gradimo održivo poslovanje i stvaramo povjerenje među zainteresiranim stranama. DNV GL Grupa djeluje u više od 100 zemalja. Naših 16,000 djelatnika predano pomaže klijentima u stvaranju sigurnijeg, pametnijeg i zelenijeg svijeta.  
Ovdje preuzmite izvještaje.


Izvor:DNV GL

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
20
24 M
15

ISTAKNUTO

DNV GL

IZBORNIK

TUV

INFRASTRUKTURA KVALITETE

URS

OCJENJIVANJE SUKLADNOSTI

SUPERA KVALITETA

OSKAR

KVALITETA U SEKTORIMA

PREDSTAVLJAMO

NORME

CQ

EFZG

HMD ČASOPIS

MENADŽMENT

Google Oglasi

FAQ

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

UDEM Adriatic

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

FACEBOOK

LINKOVI

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće