Utorak 26 Ožu 2019
Ispis

Upravljanje energijom- potpore kao pomoć u zadovoljenju zakonskih zahtjeva

dnvglpot1Obavijest o javnom pozivu za sufinanciranje uvođenja sustava upravljanja energijom u skladu s normom ISO 50001. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je natječaj za neposredno sufinanciranje energetskih pregleda zgrada i građevina, te projekata uvođenja i certifikacije sustava energetske učinkovitosti prema međunarodnoj normi ISO 50001. Korisnici sredstava su mala, srednja i velika poduzeća te fizičke osobe (obrtnici), koji imaju sjedište i obavljaju djelatnost na području RH.

Dodijeljena sredstva iznosit će najviše 50.000,00 kn po zahtjevu. Rok za prijavu je do 31. prosinca 2015. godine, odnosno do iskorištenja sredstava.

Dodjela sredstava namijenjena je između ostalog kao pomoć pri ispunjenju zakonskih zahtjeva Zakona o energetskoj učinkovitosti proglašenog u listopadu 2014. godine koji obvezuje velike tvrtke da najkasnije do 5.prosinca 2015. obave prvi energetski pregled. Izuzeća od obveze održavanja energetskog pregleda imaju isključivo tvrtke koje uvedu sustav upravljanja energijom, te za isti sustav posjeduju certifikat izdan od akreditiranog certifikacijskog tijela.

Više informacija o javnom pozivu nalazi se na mrežnim stranicama Fonda www.fzoeu.hr.

Zašto odabrati ISO 50001 (sustav upravljanja energijom)?
U svim potrebnim aktivnostima prilagodbe zakonskim zahtjevima Zakona o energetskoj učinkovitosti veliku pomoć predstavlja međunarodno prihvaćeni okvir, norma ISO 50001 za upravljanje energijom. Ona svojom strukturom daje odgovor na ključna pitanja vezana uz uspostavu učinkovitog sustava upravljanja energijom i pomaže u definiranju trenutnog stanja u organizaciji, postavljanju ciljeva, odgovornosti i planova poboljšanja. Jednom uspostavljen sustav upravljanja energijom osigurava podlogu za praćenje i ostvarenje stalnih smanjenja potrošnje i ušteda. Najjednostavnije i najučinkovitije mjere često su upravo one koje ne zahtijevaju gotovo nikakva ulaganja, već samo dobar, učinkovit sustav upravljanja energijom i povećanje svijesti.  

Korištenjem norme ISO 50001 ostvaruje se bolje razumijevanje vlastite organizacije iz perspektive potrošnje energije.
Međunarodna istraživanja i studije pokazuju da su trenutne prosječne uštede primjenom zahtjeva ove norme između 10 i 20%, dok za organizacije koje imaju implementiran sustav upravljanja energijom uz planska ulaganja kroz dulje vrijeme, uštede dosežu i do 40%.

Kako Vam DNV GL može pomoći
Jedan od preduvjeta uspješne implementacije norme ISO 50001 za upravljanje energijom je edukacija internih ocjenitelja unutar tvrtke zaduženih za održavanje sustava. DNV GL već krajem travnja organizira seminar za interne ocjenitelje koji svojim programom obrađuje zahtjeve norme, te kako provesti provjeru vlastite tvrtke u odnosu na zahtjeve.

Seminar u trajanju od 16 radnih sati održava se 28.-29. travnja u Zagrebu.

Svi zainteresirani polaznici mogu se prijaviti direktnim kontaktom lokalnog DNV GL ureda na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem broja telefona DNV GL ureda u Zagrebu, 01/2499- 850.

dnvglpot2

Izvor:DNV GL

1
22
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
11
13
HGK Grb
21
20
24 M
15

ISTAKNUTO

DNV GL

IZBORNIK

TUV

INFRASTRUKTURA KVALITETE

URS

OCJENJIVANJE SUKLADNOSTI

SUPERA KVALITETA

OSKAR

KVALITETA U SEKTORIMA

PREDSTAVLJAMO

NORME

CQ

EFZG

HMD ČASOPIS

MENADŽMENT

Google Oglasi

FAQ

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

UDEM Adriatic

SUSTAVI UPRAVLJANJA

TCG

METROTEKA

NAJČITANIJE

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

FACEBOOK

LINKOVI

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće