Utorak 07 Pro 2021
Ispis

Održan 2. kongres Hrvatskoga društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite Hrvatskoga liječničkog zbora

aaz1U Hotelu Dubrovnik u Zagrebu održan je 10. i 11. rujna 2. kongres Hrvatskoga društva za poboljšanje kvalitete

zdravstvene zaštite Hrvatskog liječničkog zbora. Kongres je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi te Europskog društva za kvalitetu zdravstvene zaštite (ESQH).

Kongres je okupio različite medicinske i nemedicinske struke koje su zajedno s domaćim i stranim stručnjacima i predavačima razmjenili znanja, iskustva, nove ideje i tehnologije. Teme kongresa obuhvatile su područje kvalitete i sigurnosti zdravstvene zaštite. Kroz dva dana raspravljalo se o upravljanju, mjerenju i ocjeni kvalitete u zdravstvu te o sigurnosti pacijenata, lijekova i kliničkih praksi. Krajnji cilj kongresa bio je poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi i sigurnosti pacijenata kroz stvaranje zajedničke platforme za razmjenu znanja, iskustava i preporuka iz Europske unije. U tu svrhu održana je i posterska sekcija te sekcija primjera dobrih praksi poboljšanja kvalitete i sigurnosti u zdravstvu.

Kongres je otvorila prof. dr. sc. Jasna Mesarić, predsjednica Hrvatskog društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite te predsjednica Europskog društva za kvalitetu zdravstvene zaštite (ESQH). Nakon pozdravne riječi uslijedilo je izlaganje pomoćnika ministra zdravlja doc. dr. sc. Dragana Korolije Marinića koji je predstavio rezultate prve široke analize i procjene relevantnih zdravstvenih tehnologija. Sudionicima se obratio i ravnatelj Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi Ivan Švajger, dr. med., koji je u uvodnom izlaganju pojasnio strategiju razvoja Agencije i njenu buduću ulogu u sustavu zdravstva RH te sa time u vezi, ukratko predstavio nacrt prijedloga novog Zakona o kvaliteti i logistici u zdravstvu. Europske perspektive unapređenja kvalitete i edukacije sigurnosti zdravstvene zaštite zaštite dodatno su pojasnile bivša članica Europske komisije Agnieszka Daval-Cichon te djelatnica WHO-a Margaret Murphy.

O sustavu kvalitete u hrvatskom zdravstvu izlagali su i domaći stručnjaci iz brojnih zdravstvenih ustanova, kao što su Hrvatski zavod za javno zdravstvo (Tatjana Prenđa Trupec, mag. ing. el.) i Hrvatski zavod za hitnu medicinu (Branka Tomljanović, dr. med.), a o poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite i sigurnosti pacijenata u bolnicama prve kategorije govorio je prof. dr. Davor Štimac. U svojim su se izlaganjima usmjerili na važnost pacijenata kao središta sustava te na unaprjeđenje rada i sigurnosti na radu zaposlenih u djelatnosti zdravstvene zaštite.

aaz2

Više podataka možete saznati na internetskoj stranici www.aaz.hr.


Izvor:AAZ

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće