Četvrtak 06 Svi 2021
Ispis

Igor Miličević – URS Adriatica - CERTIFIKACIJA I AKREDITACIJA

urs logoU današnjem globaliziranom poslovnom okruženju postoji velik broj tvrtki koje nude najrazličitije vrste certifikata (lijepe, ružne, različitih boja i dizajna).

Pitanje je jesu li svi oni relevantni, imaju li oni jednaku „težinu? Činjenica je da certifikacijske kuće i akreditacijske agencije ne uspijevaju dovoljno kvalitetno prezentirati važnost akreditiranih certifikata prema krajnjim korisnicima (pod time mislim akreditiranih od strane nacionalnih akreditacijskih tijela i relevantnih međunarodnih organizacija). Krajnji korisnici su organizacije koje imaju certifikate po određenim normama ili organizacije koje od svojih dobavljača traže certifikate.

Zbog gore navedenih razloga URS Adriatica u skladu sa svojom misijom i motom OSIGURAVAMO POVJERENJE, želi doprinijeti razumijevanju ovog pitanja. Krenimo od početka, Akreditacija je potvrda da je određeno certifikacijsko tijelo „sposobno“ provoditi audite treće strane i na temelju njih izdavati certifikate koji su akreditirani. Ako govorimo o certifikaciji sustava upravljanja, akreditacija je potvrda usklađenosti sa zahtjevima norme ISO 17021.

Važne napomene vezane na akreditaciju u području certifikacije sustava, proizvoda i sl.:
- Akreditacijske agencije su neovisne i neprofitne javne ustanove, osnovane od strane Vlade određene države (HAA u Hrvatskoj, UKAS u Velikoj Britaniji, DAKKS u Njemačkoj, CAI u Češkoj i tako dalje)
- Akreditacijske agencije okupljaju se na regionalnoj i međunarodnoj razini (EA – europska akreditacija, IAF – međunarodni akreditacijski forum) i na taj su način certifikati izdani pod tim akreditacijama priznati i prepoznati
- Osim nacionalnih akreditacijskih tijela u području specifičnih normi postoje organizacije koje pod svojim nadzorom imaju specifične sheme (na primjer IATF za IATF 16949 – upravljanje kvalitetom u automobilskoj industriji)

Cijeli taj sustav je izuzetno kompleksan i za krajnjeg korisnika često nerazumljiv, no za krajnje korisnike postoje preporuke, kako relevantno provjeriti što Vam se nudi.

Ukoliko ste tvrtka koja planira certifikaciju:
- Tražite ponuđače informaciju imaju li akreditaciju
- Provjerite radi li se o nacionalnoj ili drugoj relevantnoj akreditaciji
- Tražite od certifikacijskog tijela njihovu potvrdu o akreditaciji

Pazite – kada provjeravate potvrdu o akreditaciji, provjerite je li certifikacijska kuća odobrena za normu koju tražite i je li odobrena za djelatnost vaše organizacije. (na primjer naša tvrtka URS nema akreditaciju za proizvodnju nuklearnog goriva EA 11, i mi u tom području ne možemo ponuditi akreditirani certifikat)

Ukoliko ste tvrtka koja od svog dobavljača traži akreditirani certifikat po određenoj normi:
- Provjerite ima li certifikat na sebi i znak relevantne akreditacije
- Svaki akreditirani certifikat obično na dnu ima kontakt putem kojeg možete provjeriti valjanost certifikata

Pazite - certifikacijske kuće dužne su imati dostupne podatke o svojim certificiranim klijentima i važećim certifikatima i na njihovim stranicama možete unosom podataka o nazivu organizacije ili broju certifikata provjeriti je li certifikat važeći. Kod međunarodnih certifikacijskih kuća – provjeru je potrebno provesti u centralnoj bazi, ne u bazi lokalnog ureda (ukoliko taj ured nema neku lokalnu akreditaciju).

Naglašavam da je pravo kupca, da zna što je za svoj novac dobio.
Ukoliko vas zanima više o ovoj temi i želite vidjeti kako praktično provjeriti certifikat, akreditacijsku potvrdu i sl., želite čuti u kojim slučajevima je akreditirani certifikat jako važan, prijavite se na naš besplatni online seminar putem linka: www.urs-adriatica.com.

Za kraj uzmimo primjer iz drugog područja:
Zamislite da gradite kuću, za tu kuću dobijete ponudu od 4 tvrtke, uzmete najjeftiniju, dečki dođu, izgrade kuću, ali bez prozora i vrata, samo zidovi.
Vi kažete, pa dečki – gdje su prozori i vrata, a oni kažu: nismo ih ni nudili- rekli smo da ćemo izgraditi kuću i imate je.
Da li bi bili zadovoljni, je li to nešto u što želite uložiti novac?

United Registrar of Systems Adriatica d. o. o.
Matice hrvatske 14/E
43000 Bjelovar, RH
www.urs-adriatica.com


Izvor:URS

1
17
10
2
16 1
5
9
8
4
Crolablogo
13
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće