Srijeda 24 Tra 2024
Ispis

UTZ oznaka kvalitete

UTZ certifiedUTZ Certified  program je  koji podržava održivi uzgoj i bolje prilike za poljoprivrednike. UTZ oznaka koristi se za velik broj proizvoda u više od 116 zemalja.

Od 2014. godine, UTZ Certified najveći je program za održivi uzgoj kave i kakaa u svijetu. Ovaj program uključuje dobru poljoprivrednu praksu, upravljanje poljoprivrednim imanjem i okolišem. Također, nastoji pomoći poljoprivrednicima naučiti primjenjivati bolje poljoprivredne metode za svoje proizvode, poboljšati uvjete rada i poboljšati brigu o djeci i okolišu. Primjenjujući UTZ program poljoprivrednici dobivaju bolje usjeve, više prinosa i stvaraju bolje prilike za očuvanje okoliša i osiguranje primjene Zemljinih prirodnih resursa, kako sada tako i u budućnost.

UTZ kao oznaka kvalitete proizvoda pokrenuta je kao 'Utz Kapeh' 2002. godine, a što u prijevodu s majanskog jezika Quiché znači 'dobra kava'. Oznaku su uveli  Nick Bocklandt, belgijsko-gvatemalski uzgajivač kave, i Ward de Groote, nizozemski pržitelj kave, s ciljem ostvarivanja održivosti na svjetskom tržištu.  Dana 7. ožujka 2007. godine, Utz Kapeh Zaklada službeno je promijenila ime i logotip u UTZ Certified.

UTZ proizvodi

Proizvodi koje UTZ Certified pokriva su kava, kakao, čaj i lješnjaci te proizvodi od njih. 

Program UTZ certifikacije temelji se na UTZ Certified kodeksu - skupu društvenih i ekoloških kriterija za odgovornost u rastućoj poljoprivrednoj praksi i učinkovitom upravljanju poljoprivrednoim imanjem. Proizvođači kave, kakaa i čaja koju su UTZ certificirani djeluju u skladu s ovim kodeksom koji se temelji na međunarodnim ILO konvencijama i stručnosti mnogih različitih interesnih skupina, uključujući i poljoprivrednike.

Sustav certificiranja temelji se na modelu kontinuiranog poboljšavanja. Proizvođači moraju djelovati, u prvoj godini, u skladu s osnovnim sigurnosnim normama i normama kvalitete. Narednih se godina uvode dodatne kontrolne točke.
Kriteriji UTZ kodeksa mogu se podijeliti u nekoliko cjelina:
-    upravljanjem poljoprivrednim imanjem (obuhvaća mjere optimiranja prinosa, unutrašnji sustav upravljanja grupama, vođenje zapisa, procjene rizika, osposobljavanje i podizanje svijesti, sljedivost );
-    poljoprivrednu praksu (obuhvaća izbor prikladnog sjemena, održavanje farme, upravljanje plodnošću tla, diverzifikacija proizvodnje, integrirano upravljanje štetočinama, odabir poljoprivrednih kemikalija i gnojiva, navodnjavanje, rukovanje proizvodom tijekom i nakon berbe);
-    društvene i životne uvjete (obuhvaćaju primjenu nacionalnih zakona i ILO konvencija, izostanak prisilnog rada ili rada djece, slobodu udruživanja, sigurnosne i zdravstvene uvjete rada, ravnopravnost spolova, izostanak diskriminacije, slobodu kulturnog izražavanja i drugo);
-    upravljanje okolišem (obuhvaća učinkovito korištenje energije i vode, upravljanje otpadom, promicanje ekoloških raznolikosti, zaštitu prirode, poštivanje zaštićenih područja, sprečavanje erozije tla, mjere za prilagodbu klimatskim promjenama i drugo).

Kako bi se osiguralo jamstvo da potrošač proizvoda s UTZ Certified logom doista taj proizvod  uvjerljivo može povezati s certifikatom proizvođača UTZ, certificirani program sadrži lanac zahtjeva koji se tiču povjerenja. To je skup od administrativnih, logističkih i tehničkih zahtjeve za sljedivost. Ti zahtjevi uključuju kriterije za odvajanje UTZ certificiranih proizvoda od konvencionalnih (necertificiranih) proizvoda te vođenje zapisa o izravnim dobavljačima i kupcima.

Više informacija o UTZ oznakama kvalitete možete pogledati na https://www.utz.org/


 
  

Izvor: UTZ

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće