Petak 24 Ožu 2023
Ispis

HOP katalog za 2015.

hop2015
Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima. Stručno mišljenje o zadovoljavanju uvjeta i kriterija stjecanja prava na uporabu oznake donose neovisne stručne komisije (za hranu, pića, kemijske proizvode, za područje primijenjene umjetnosti i dizajna te nematerijalnu baštinu). HOP katalog za 2015 preuzmite klikom na sliku.

Ispis

FAQS ISO 37001

iso 37001 faqs
Norma ISO 37001 Anti-bribery management systems ima cilj pomoći organizacijama  u  borbi  protiv  mita  uspostavom  kulture  etičnosti,  transparentnosti  i  sukladnosti  sa zakonima. Iako norma ne može jamčiti da mita više neće biti, ona može pomoći organizacijama da uspostave učinkovite mjere za njegovo suzbijanje i sprječavanje. ISO  37001  pomoći  će  organizacijama  da  svojoj  upravi,  ulagačima,  poslovnim  suradnicima, zaposlenicima i drugim dionicima zajamče da poduzimaju učinkovite korake u suzbijanju mita.
Vodič sa pitanjima o normi ISO 37001 preuzmite klikom na sliku.

Ispis

ISO i potrošači

ISO potrosaci
Ovo je jedna od niza publikacija Međunarodne organizacije za normizaciju o sudjelovanju predstavnika potrošača u normizacijskome radu, koju je Hrvatski zavod za norme preveo i objavio na hrvatskome jeziku.
Predstavnici potrošača koji sudjeluju u razvoju norma mogu pružiti podatke o sigurnosnim aspektima i osigurati da se oni na ispravan način uzmu u obzir u radu na normama, daju primjere stvarne uporabe (ili pogrešne uporabe) proizvoda i usluga te savjete o pitanjima komunikacije. Publikaciju preuzmite klikom na sliku.

Ispis

Pravila za akreditaciju ispitivanja vodoopskrbnih i odvodnih sustava

haapravvod

Ispitivanja vodoopskrbnih i odvodnih sustava provode se na temelju zahtjeva stranke prema normama HRN EN 1610, HRN EN1508 i HRN EN 13508-2. Laboratoriji koji provode takvu vrstu ispitivanja trebaju se akreditirati prema normi HRN EN ISO/IEC 17025. Nakon zaprimanja  zahtjeva laboratorij u ponudi mora jasno naznačiti normu prema kojoj će provesti ispitivanje. Pravila možete preuzeti klikom na sliku.

Ispis

Bureau Veritas Etički kodeks

bvcetickikodeks

Bureau Veritas nastavlja se razvijati kao istinski globalno društvo izgrađeno na čvrstoj i dugogodišnjoj reputaciji koja je vjerojatno njegov najvažniji adut. Reputacija je nastala neprekidnom primjenom jakih temeljnih vrijednosti društva Bureau Veritas koje dijele svi zaposlenici i koje svatko u Grupi Bureau Veritas potpisuje. Temeljne vrijednosti osnažuju jedinstvo i povezanost i pomažu u promicanju strategije održivog razvoja. Etički kodeks opisuje vrijednosti, načela i pravila koja se primjenjuju na sve unutar Bureau Veritasa i na kojima je ovo društvo izgrađeno i na kojima su izgrađeni odnosi sa klijentima, poslovnim partnerima i zaposlenicima temeljeni na povjerenju. Etički kodeks možete preuzeti klikom na sliku.

Ispis

Vodič kroz standardizaciju

vodicbas

Izašao je novi „Vodič kroz standardizaciju” koji je pripremio gospodin Drago Bijelić iz Republičkog zavoda za standardizaciju i mjeriteljstvo Republike Srpske. Stručnu recenziju izvršio je gospodin Goran Tešanović, pomoćnik direktora za ocjenu usklađenosti u Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine. Vodič možete preuzeti klikom na sliku.

Ispis

Pravila za akreditaciju tijela za ocjenjivanje sukladnosti u svrhu prijavljivanja

pravilahaa

 

HAA će u pojedinačnim pravilima za ocjenjivanje i akreditaciju TOS-a u svrhu prijavljivanja i u programu ocjenjivanja osposobljenosti u svrhu prijavljivanja utvrditi za koje module je potrebna potpuna akreditacija, a za koje module je dovoljna ocjena temeljena na djelomičnim zahtjevima pojedine akreditacijske norme. HAA Pravila možete preuzeti klikom na sliku.

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće